Esettanulmány – egyre többször segítik a drónok a tűzoltók munkáját az USA-ban

A Pix4D nemrég interjút készített egy New York-i tűzoltóval a drónok hasznosságáról. A tűzoltás sokszor kritikus helyzeteket igényel, ahol a gyors és pontos információk nélkülözhetetlenek a hatékony műveleti tervezéshez. Mint kiderült, az USA-ban egyre népszerűbb a mentések és a tűzesetek feltérképezése során a drónok bevetése, mivel lehetővé teszik a terep és a tűzterület feltérképezését, mielőtt a tűzoltók belépnek. A f3drone.hu weboldalán sok információt találsz a tűzoltáshoz használt feltérképező drónokról, és arról is, hogy hogyan segítenek ezek a drónok a tűzoltóságoknak a hatékonyabb műveleti tervezésben és végrehajtásban. Ha érdekel, hogyan használhatók a drónok a tűzoltásban, és mi a jövőjük ebben a szegmensben, akkor ne hagyd ki ezt a bejegyzést sem!

Tűzoltás drónnal - esettanulmány

John Wakie, a new yorki tűzoltó elmesélte, hogy a drónok nagyszerű segítséget nyújtanak a tűzeseteknél a felmérésekkel. A drónok segítségével gyorsabban és pontosabban tudják megvizsgálni a helyszínt, jobban megértik, hogyan terjed a tűz. Nagyon fontos továbbá, hogy a helyszín biztonságosabb is a drónos felmérés által. A drónok használata lehetővé teszi számukra, hogy egy mozdulatot se kelljen feleslegesen használni! Nem kell feleslegesen bemenni a veszélyesebb területekre, így csökken a sérülésveszély. A drónos felmérés segít abban is, hogy a tűz útját kiszámolják, és könnyebben fékezzék meg azt.

 

Hogyan használják a drónokat tűzoltásra?

Elsősorban városi területeken dolgozunk, így hozzászoktunk a nagy nyomással bíró kihívásokhoz, amelyek gyors választ és nagy rugalmasságot igényelnek. Ennek részeként részt vettem egy olyan drón egységben, amelyet 5 éve alapítottak meg. A drón egység segíti a tűzoltókat a levegőből. A drónok mindent figyelni tudnak, és a gyors feltérképező szoftverek, mint például a PIX4Dreact, élő forgatókönyveket és real-time adatokat biztosítanak. A drónok használata a tűzoltásra New Yorkban 9/11 után kezdődött. Az én csapatom a feltérképező drónokat kezdte használni, mert egy olyan új eszközt akartunk, amely a tűzoltásban valós segítség a kockázatok minimalizálására és a sérülések elkerülésére.

 

Hogyan használják a drónokat?

Amikor bejelentés érkezik, nekünk a lehető leggyorsabban a helyszínre kell érnünk. Ehhez egy kicsi, de gyors és többrotoros drónt használunk. Vannak nagyszerű, nagyobb modellek, mint például az M-300, de ezeknek 2 vagy 3 operátorra van szükségük, és mi inkább a gyors válaszidőre fókuszálunk. Mostanában a Mavic 2 Advanced vagy a Phantom 4 RTK-t használtuk munkánk során, de várjuk a legújabb modelleket! Folyamatosan tesztelünk új felszerelést, különböző gyártóktól. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ne csak a legjobb sUAS-t válasszuk a konkrét misszióhoz, hanem a csapat számára is rugalmasságot biztosít, hogy több sUAS modellben is jártasak legyenek. Az űrlap tetejeAz űrlap alja

Miután összegyűjtöttük a helyszíni képeket, átadjuk őket a PIX4Dreact szoftvernek, hogy javítsuk a helyzetismeretünket és elemezzük a helyszínt, mielőtt reagálunk és erőforrást allokálunk a helyszínre. A drónok abszolút a részei a döntéshozatalnak.

 

Mi a véleményed a drónokról? Valós segítséget jelenthetnek a jövőbeli mentésekben?

Véleményem szerint a drónok már most jelentős segítséget nyújtanak, és ez csak fokozódik a tűzoltóságok számára a jövőben. Az általunk használt technológia segített javítani a válaszaink hatékonyságát, és beépíteni a modern technológiát a munkánkba. A PIX4Dmapper nevű, nagyméretű szoftverről áttértünk nemrég a PIX4Dreact-re, ami kifejezetten vészhelyzeti operátoroknak lett kitalálva, mint például amik mi is vagyunk. Csak ezzel az egy szoftverfrissítéssel óriási lépéseket tettünk meg a mentések javításán!

A drónok folyamatosan egyre jobbak, gyorsabbak és alkalmazkodóbbak lesznek. Szerintem ez egy olyan terület, amely csak növekedni fog. A csapatom és én várjuk a lehetőséget, hogy segítsünk – vagy visszajelzést adjunk a gyártóknak és a szoftvercsapatoknak arról, hogy mire van szükségünk, illetve szívesen osztjuk meg a történeteinket és inspirálunk más rendőrségeket vagy tűzoltóságokat a hasonló cselekvésre!

 

A drónok egyre növekvő szerepet játszanak a tűzoltóságok munkájában az Egyesült Államokban. Az esettanulmány bebizonyítja, hogy a drónos felmérések hatékonyabbá teszik a tűzoltók munkáját, valamint a balesetek során nagyobb biztonságot biztosítanak a mentőegységeknek és a tűzoltóknak. A drónok és a szoftvereik használata hozzájárul a tűzoltóságok még hatékonyabb működéséhez és segít megelőzni a balesetek kialakulását. A közeljövőben látni fogjuk a drónok egyre növekvő szerepét a tűzoltásban, ahogy az építőipari, mezőgazdasági, valamint az ipari területen is növekedni fognak jelenlétük.