Új dimenzió a növényvédelemben: elérhető az első növényvédő szer hazánkban!

Hivatalosan is eljött a mezőgazdaság újkora! Magyarország mezőgazdasági szektora új mérföldkőhöz érkezett, ami a növényvédelmi drónpilóta képzés és a drónos növényvédő szerrel kapcsolatos jogszabályokban történt fejleményeknek köszönhető. Mostantól ugyanis elérhető az első növényvédő szer itthon, mely már kijuttatható pilóta nélküli légi járművel: az acetamiprid hatóanyagú, Mospilan 20 SG rovarölő szer esetében történt meg az engedély kiterjesztése. A készítmény cseresznyében, meggyben és dióban alkalmazható drónnal történő permetezéssel, mellyel a termesztők a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen védekezhetnek.

A növényvédő szerről, mely elengedhetetlen a drónos permetezéshez

Magyarországon elsőként engedélyezték egy rovarölő szer drónos kijuttatását. Az acetamiprid hatóanyagú Mospilan 20 SG rovarölő szer az első, amelyet jogszabályok szerint kijuttathatnak pilóta nélküli légi járművel. A készítmény cseresznyében, meggyben és dióban alkalmazható, a termesztők pedig ezzel a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen védekezhetnek. A Mospilan 20 SG rovarölő szer a Combi-protec csalétek és rovarölő szer, hatásjavító segédanyaggal kombinációban permetezhető ki.

A Nébih felhívja a növényvédelmi szakirányítók, a növényvédő szert felhasználók és kijuttatók figyelmét,
hogy a készítmény forgalmi kategória besorolása – a hatóanyagra vonatkozó harmonizált osztályozás figyelembevételével – megváltozik az alábbiak szerint:
Légi kijuttatás esetén: I.
Földi kijuttatás esetén:
2 g, 3 g, 4 g, 5 g, 10 g, 25 g, 50 g, 100 g, 120 g-os kiszerelések esetén: II.
200 g, 1 kg, 1,5 kg, 5 kg-os kiszerelések esetén: I.
A Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer – a jelen módosítást megelőző előírások szerint készült címkével – legkésőbb 2023. november 23. napjáig forgalmazható.
Kapcsolódó jogszabály: A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V.6.) FVM-GKM-KvVM rendelet

Elhárult minden akadály a drónos permetezéshez

Az engedély kiterjesztése egyben a drónos permetezés jogszabályoknak megfelelő végzése elől elhárított minden akadályt. Az új drónos növényvédő szerrel mostmár minden adott ahhoz, hogy a mezőgazdaság területén is elinduljon Magyarországon a drónos permetezés, mellyel a mezőgazdasági szektor hatalmas mértékben tud hatékonyságot növelni. Fontos megjegyezni, hogy az alkalmazott drónnak továbbra is típusminősítéssel kell rendelkeznie, a drón pilótájának pedig szerepelnie kell a Nébih által vezetett drónpilóta nyilvántartásban. A drónos permetezés változatlanul légi növényvédelemnek minősül, így kizárólag növényorvos felügyelete mellett végezhető. Az engedélyezett szer megléte mellett kiemelten fontos az egyéb munkavédelmi előírások szigorú betartása.

Drónpilóta képzés

A növényvédő szer engedélyeztetése nemcsak a mezőgazdasági szektornak és a gazdáknak hatalmas segítség, de új munkahelyeket is teremt a szektoron belül, melyekhez a drónpilóta képzésen keresztül lehet eljutni. A drónpilóta képzés során a résztvevők elsajátíthatják a legmodernebb növényvédelmi drónkezelési technikákat és ismereteket, ezáltal komoly hozzáadott értéket teremthetnek a mezőgazdaság területén. A növényvédelmi drónpilóta képzés lehetővé teszi, hogy a mezőgazdaságban dolgozó szakemberek maximalizálják a termés mennyiségét és minőségét, miközben minimalizálják a környezetre gyakorolt hatásokat.

Drónos permetezés

Az engedélyezett szer megléte mellett a technológiai fejlődés és a szaktudás együttesen garantálják a drónos növényvédelem, a drónos permetezés sikerét. A drónos permetezés bevezetésével új lehetőségek nyílnak a növényvédelem területén, ami a hosszú távú fenntarthatóság és hatékonyság növeléséhez vezethet.